Logo
Skriv ut denna sida

Gemenskapen kring ett matbord

KRÖNIKA: Från Strandkanten och Eva Marie Olsson kommer krönikan om gemenskapen som uppstår kring ett matbord.

Text & Foto: Eva Marie Olsson.

Att bryta sitt bröd med någon, det vill säga när man delar sin mat med andra, har i alla tider betytt att man samtidigt delar tillit och gemenskap. På latin säger man ”cum panis”, bryta bröd, och därifrån har vi också fått ordet ”kompis”’.

Den här gången var det bland annat syriansk pizza som lagats till i Skee församlingshem av några av dem som just nu bor på Hällestrands asylboende. Tillsammans med Strömstad för mångfald, Strömstads kyrka och Vuxenskolan skapades ett tillfälle för gemenskap över både gränser och kulturer.

Här knådas degen på ett suveränt sätt av en glad bagare, dock inte från San Remo....

.... utan från Damaskus, där Moufak Alkhbaz var pizzabagare innan omständigheterna tvingade honom att lämna sin hemstad.

Syrianska pajer blev det också, lite mer ovanligt än pizzorna och otroligt goda med olika fyllningar som ost och hackade oliver.

Här kollar Mohammed Azizi från Aleppo att en av bagarens söner, Mohammed Alkhabaz skär upp ordentliga bitar....

Det gick på högtryck i köket medan gästerna ute i matsalen umgicks och njöt av allt det goda som sköljdes ner med muggar av syrianskt kaffe av en styrka som kan få den mest vana kaffedrickare att hoppa till. Men med en doft av kardemumma som också kryddar kaffet, är det något som ger mersmak .....

Det har sagts att ”när människor äter tillsammans symboliserar det gemenskap”och nog stämde det i Skee i söndags, både för de ätande och de som lagade allt det goda. Ett bättre sätt att skapa förståelse och vänskap över gränserna kan man knappast tänka sej.

Text och foto: Eva Marie Olsson

Senast ändradonsdag, 10 februari 2016 13:09
© RadioPrime