Med känsla för pyssel

Ulrika Karlsson i Strömstad älskar att pyssla. Gärna året om.

Ulrika Karlsson i Strömstad älskar att pyssla. Gärna året om. Det är sminkningar till Halloween, kostymer till cosplay, glasigloos med små landskap och så julkort, julkransar och allt som hör julen till. Hon har sin egen lilla pysselhörna i huset, och här finns bra möjligheter att med hjälp av fantasi och vilja sätta sin plan i verket.
– Julkorten gjorde jag redan i början på oktober, för då får vi in sakerna på Panduro och det är då känslan kommer. Mer då faktiskt än nu, nu är det mest julstress, säger Ulrika Karlsson.

Hon jobbar deltid i en butik med mycket pyssel och tittar även mycket på pinterest för att få inspiration. På var sida om ytterdörren hänger en krans i form av ett hästhuvud, på själva dörren hänger en krans i form av en hund. Kransar som faktiskt är aktuella hela vinterhalvåret och inte bara kring jul.
– Jag började göra lite vanliga kransar av gran och mossa, och sen såg jag de här söta hästkransarna på pinterest. Det fanns ett färdigt galler man kunde köpa, som man trädde grankvistar i. Men jag började tänka hur jag kunde göra det där själv istället.

Ulrika gjorde en konstruktion av elefanttråd som stomme, där hon sedan drog hönsnät runt.
– Jag vek det bara dubbelt och sedan kan man sticka in grankvistar i.
Det var så det började, nu finns alltså både hästar och hundar i granmodell hemma hos henne. Men att sälja sakerna, det vill hon inte.
– Nej, folk har hört av sig och vill köpa, men jag säljer inte, jag vill inspirera folk att göra själva istället. Tar jag beställningar då tar jag även bort min glädje. För med beställningar kommer tvång, när man måste göra något.

En katt har hon också gjort, den skänkte hon till Kattkedjan som fått auktionera ut den. I vardagsrummet hänger en tekalender, pyntade fat med blockljus och i hallen står små iglos av vinglas där hon gjort vinterlandskap inuti. Fantasin är det inte något som helst fel på. I hallen står nog hennes mest iögonfallande skapelse.
– Det är en provdocka som jag målat med vintagefärg. Dockan har en topp på sig men kjolen är i granris. Det är hönsnät som jag stuckit ris i och sedan pyntat med rosetter och ljusslinga. Nu återstår bara att se vad det blir här näst.
För pyssla, det kommer Ulrika Karlsson helt säkert att fortsätta med.

Senast ändradonsdag, 21 december 2016 11:15

Strömstad

lyssnaSmall